HBO-bachelor Voeding en diëtetiek

  • Flexibel studeren
  • Je docent is altijd bereikbaar
Beoordeling LOI:

€ 259,00 p/m Meer informatie

HBO-bachelor Voeding en diëtetiek

Met de opleiding HBO Voeding en diëtetiek word je opgeleid tot diëtist. Op een flexibele manier behaal je een wettelijk erkend bachelorgetuigschrift. Je leert in deze opleiding alles over voeding... Lees meer

Met de opleiding HBO Voeding en diëtetiek word je opgeleid tot diëtist. Op een flexibele manier behaal je een wettelijk erkend bachelorgetuigschrift. Je leert in deze opleiding alles over voeding en de effecten op onze gezondheid. Ook leer je wat de rol van de diëtist is en hoe je mensen kunt adviseren, coachen en begeleiden. Dit ga je meteen oefenen tijdens de 17 praktijkbijeenkomsten. Zo ben je straks perfect voorbereid op de praktijk! Er is een groeiende vraag naar voedingsdeskundigen. Je doet dus veelgevraagde kennis op.

Over deze opleiding

Infomercial HBO BA - MA - AD - Post BA - HBO-minor
  • In korte tijd kennis op HBO-niveau
  • Starten kan op elk gewenst moment
  • Begeleiding door ervaren docenten
  • Inclusief vakliteratuur

Erkenningen & samenwerkingen

Bel 071 – 545 1234
  • Vragen of persoonlijk advies?
  • Telefoon Bel 071 - 545 1234
  • Whatsapp WhatsApp
  • Kalender Adviesgesprek
  • Mail Stuur een e-mail
  • Help Veelgestelde vragen
Uitgebreide opleidingsinformatie

Algemene informatie

Gezonde voeding en een gezonde leefstijl worden steeds belangrijker. Er is dan ook een groeiende vraag naar voedingsdeskundigen. Met de HBO-opleiding Voeding en diëtetiek word jij een expert in voeding en gezondheid. Je volgt een breed programma en behaalt een wettelijk erkend bachelorgetuigschrift.

Als diëtist weet je alles over voeding en de effecten op onze gezondheid. Deze kennis zet je in om mensen te adviseren over hun voedingsgewoonten en leefstijl en om hen te begeleiden naar een betere gezondheid. Je kunt je eigen praktijk starten, of in loondienst gaan werken bij bijvoorbeeld een gezondheidscentrum, ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Studeren doe je flexibel. Je volgt 17 interessante praktijkbijeenkomsten en gaat de rest van de tijd lekker thuis aan de slag. Ook je stage kun je flexibel invullen. Zo is je opleiding heel goed te combineren met de rest van je leven! Natuurlijk kun je van start tot diploma rekenen op persoonlijke begeleiding van ervaren docenten.

Vraag de studiegids aan

  • Alle informatie over je opleiding.
  • Meer over studeren bij de LOI.
  • Binnen enkele minuten in je mailbox.
Studiegids aanvragen

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek

  • Starten kan iedere dag.
  • Inclusief 17 praktijkbijeenkomsten.
  • Behaal een erkend bachelorgetuigschrift.
  • Inclusief alle benodigde vakliteratuur (deels Engelstalig).
  • Begeleiding door ervaren professionals.

Doelgroep en toelating

Hulp bij je studiekeuze?

Heb je nog vragen of wil je advies over je studiekeuze? We helpen je graag in een persoonlijk telefonisch gesprek.

Plan je adviesgesprek

Doelgroep en beroep

Heb jij interesse in voeding en wil je graag met mensen werken? Als diëtist een bijdrage leveren aan de gezondheid van je cliënten? Dan is de HBO-bachelor Voeding en diëtetiek een hele goede keuze!

Wat kun je worden met de opleiding Voeding en diëtetiek?
Als diëtist kun je een eigen praktijk starten of in loondienst gaan werken bij een gezondheidsinstelling. Door de opkomst van E-health kun je zowel face to face als op afstand werken. Diëtist is een paramedisch beroep en diëtetiek is een steeds belangrijker onderdeel van de zorg. De vraag naar diëtisten neemt dan ook toe. Daarnaast kun je je na deze opleiding bijvoorbeeld gaan werken als voedingsvoorlichter of voedingsspecialist.

Wat verdient een diëtist?
Wanneer je start als diëtist kun je rekenen op een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.650,-. Dit loopt op als je meer ervaring opdoet en je blijft ontwikkelen. Na zo'n vijf jaar verdient een diëtist gemiddeld zo'n € 3.300,- bruto per maand.

Toelating

Je kunt je direct inschrijven voor deze opleiding als je beschikt over een van de onderstaande diploma’s of bewijzen:

  • HAVO-diploma
  • VWO-diploma
  • MBO 4-diploma
  • Propedeusegetuigschrift (HBO of WO)
  • Diploma kort HBO-programma LOI Hogeschool
  • Diploma Associate degree (Ad)
  • Behaalde 21+-toets

Niet de juiste vooropleiding? Doe de HBO 21+ toets!

Met de HBO 21+ toets wordt getoetst of je het niveau van een HBO-opleiding aankunt. De toets bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica. Naar aanleiding van de uitslag krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De HBO 21+ toets kan iedere werkdag digitaal worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Op de dag van de toets moet je minimaal 21 jaar zijn.

Het afleggen van de HBO 21+ toets kost € 89,-. Schrijf je je hierna in voor een HBO-bacheloropleiding of Associate degree bij LOI Hogeschool? Dan krijg je dit bedrag van ons terug en is je 21+ toets dus gratis!

Extra tijd nodig?
Heb je dyslexie, dyscalculie of denk je om een andere reden recht te hebben op meer tijd? Dan is het mogelijk om extra tijd aan te vragen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden

Inhoud van de opleiding

Gratis proefles

  • Maak kennis met studeren bij de LOI.
  • Bekijk een hoofdstuk uit het lesmateriaal.
  • Ontdek de online leeromgeving.
Vraag de proefles aan

Inhoud van de opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek

Je volgt een breed en interessant programma dat aansluit op de nieuwste ontwikkelingen in het vak. In het eerste jaar krijg je een introductie in het vakgebied en ga je aan de slag met onderwerpen als Voedingsleer, Anatomie en fysiologie en Diëtistisch consult. In het tweede jaar verbreed je je kennis en volg je vakken als Psychologie en voeding, Coaching en gedragsbeïnvloeding en Diëtistische diagnose en behandeling. De laatste fase (jaar 3/4) bestaat uit vakken die veelal een verdieping zijn op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Tijdens de gehele opleiding maak je beroepsopdrachten waarmee je de link legt tussen de geleerde theorie en de praktijk van het werkveld. Je sluit deze opleiding tot diëtist af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Het studieprogramma

Het studieprogramma van de HBO-bachelor Voeding en diëtetiek bestaat uit een propedeuse, een hoofdfase en een afstudeerfase. Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen. In een cluster volg je een aantal modules rondom hetzelfde thema. De meeste clusters worden afgesloten met een praktijkintegratiemodule. In deze modules combineer je de opgedane kennis en pas je deze toe in een praktijksituatie.

Bekijk de modules van de opleiding

  • Module EC's
  • Fase 1
  • HBO Startmodule

    In deze korte startmodule maak je kennis met studeren bij LOI en bereidt hij of zij zich voor op een goede studiestart. De module richt zich op zelfinzicht: je reflecteert op zijn motivatie, leerstijl en studieaanpak.

  • Voeding, voorlichting en gedrag

    In deze module leer je basiskennis omtrent gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Van zorgprofessionals wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan preventie: snel en actief ingrijpen bij de eerste signalen van ongezond gedrag of bij voortekenen van een aandoening. Om een goede gezondheid te bereiken en behouden is vaak gedragsverandering nodig. Daarbij leer je meer over voorlichtingsplannen en programma’s op bevolkingsniveau. Meerdere preventie-activiteiten worden uitgebreid behandeld. Aan de hand van casuïstiek leer je wat het belang is van epidemiologisch onderzoek voor het bepalen van algemene leefstijladviezen en hoe de vertaalslag wordt gemaakt van onderzoeksbevindingen naar effectieve preventieve interventies. Daarbij gaat het om bewustwording van (probleem)gedrag als oorzaak van ziekte en draagvlak te creëren voor preventieve interventies met als doel gedragsverandering.

  • Voedingsleer

    In deze module leer je welke voedingsmiddelen belangrijke bronnen zijn van de verschillende voedingsstoffen. Je leert hoe het lichaam deze voedingsstoffen uit de voeding haalt. Bij het bestuderen van de spijsvertering leer je welke fysiologische, biologische en (bio-) chemische processen in het maag-darmkanaal ervoor zorgen dat voedingsmiddelen worden afgebroken tot voedingsstoffen die op hun beurt weer omgezet worden in zulke kleine eenheden (moleculen) dat ze in het lichaam kunnen worden opgenomen en verder verwerkt in de stofwisseling (metabolisme).

  • Anatomie en fysiologie voor de diëtist

    De anatomie houdt zich bezig met het bestuderen van de bouw van het menselijk lichaam. Onder fysiologie verstaan we de wetenschap van de verrichtingen van het menselijk lichaam en de functies van de verschillende onderdelen. In deze module komen de verschillende onderdelen van fysiologie en anatomie aan de orde. Van circulatie tot zenuwstelsel, van zintuigen tot voortplanting.

    Deze module zal je inzicht verschaffen in zowel de werking van de individuele systemen zoals het cardiovasculaire systeem, endocrien systeem en spijsverteringsstelsel als in de interactie tussen de verschillende systemen. je gaat gedurende deze module zowel kennis nemen van de basisstructuren en processen van het menselijk lichaam en inzicht krijgen in het functioneren van het lichaam in zijn geheel. Tevens wordt op basis van anatomische kennis en fysiologische processen de link gelegd naar welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type II, hypertensie en hypercholesterolemie. Daarnaast zal dieper ingegaan worden op de aspecten die leiden tot honger en verzadiging en de samenwerking tussen de verschillende orgaansystemen. De theoretische kennis wordt direct naar de praktijk vertaald.

    De diëtist zal gedurende zijn of haar werkzaamheden als behandelaar worden geconfronteerd met vragen over het effect van voeding op het menselijk lichaam. Om de werking van voeding op het lichaam te kunnen begrijpen en te kunnen uitleggen aan derden is het van belang een gedegen kennis te hebben van hoe het menselijk lichaam is opgebouwd en welke systemen een rol spelen bij het verwerken van voeding en het omzetten van voeding in energie.

  • Inleiding EBP en e-health

    De diëtist kan in verschillende beroepsvelden werkzaam zijn. Je vormt zich hier in deze module een beeld van. In elk werkveld zal de diëtist evidence based te werk moeten gaan en zich verdiepen in (wetenschappelijke) onderzoeken. Ook zal de diëtist in de verschillende werkvelden te maken krijgen met eHealth toepassingen.

    Een van de belangrijkste basisvaardigheden binnen de diëtetiek is het evidence based handelen. Je zal in deze module vaardigheden leren om op een effectieve manier betrouwbare informatie uit de literatuur te kunnen selecteren om deze uiteindelijk om te zetten in informatie die bruikbaar is voor de cliënt of voor de opdrachtgever. Een diëtist moet ook in staat zijn om zelf onderzoek uit te voeren. Daarom wordt in deze module ook een eerste aanzet gemaakt tot het opzetten en uitvoeren van eigen onderzoek. Denk daarbij aan kwalitatief of kwantitatief onderzoek. In de beroepspraktijk zal de diëtist van de toekomst in toenemende mate te maken krijgen met eHealth. E-health is het gebruik van nieuwe informatie – en communicatietechnologieën, en met name internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. E-health kan een bijdrage leveren aan kwalitatief goede en doelmatige zorg en is een innovatie in de zorgverlening. 

    Deze module heeft een drieledig doel: je basisvaardigheden leren met betrekking tot evidence based handelen, je de beginselen van het uitvoeren van onderzoek leren en je kennis laten maken met de mogelijkheden van e-health in de diëtistische praktijk. Implementatie van e-health brengt een veranderende rol van de hulverlener met zich mee en stelt eisen aan bijvoorbeeld veiligheid. De kaders van e-health worden verduidelijkt, hierdoor krijg je inzicht in de mogelijkheden, voor- en nadelen van e-health binnen de beroepspraktijk van de diëtist zonder het evidence based handelen uit het oog te verliezen. Ook voor eHealth toepassingen geldt het belang van het hanteren van evidence based methoden

  • Toegepaste levensmiddelenleer

    In deze module leer je meer over levensmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Alle gangbare dierlijke en plantaardige producten komen hierbij aan bod. je bekijkt herkomst, productie, eventuele schadelijkheid, soorten en afgeleide producten. Ook de voedingskundige samenstelling en daarvan af te leiden voedingswaarde wordt besproken. De methodes van conserveren, achteruitgang van kwaliteit, mogelijk bederf, ideale bewaarmogelijkheden en -technieken worden in kaart gebracht. Ook wet- en regelgeving voor verschillende levensmiddelen wordt behandeld.

     

    je doet kennis op en krijgt inzicht in de hoeveelheden en energiewaarde van verschillende voedingsmiddelen en er wordt ingegaan op het effect van toevoegen of vervangen van ingrediënten op de voedingswaarde van een product. De voedingswaarde van voedingsmiddelen, maaltijden en dagmenu’s wordt berekend en je kunt tekorten op korte en langere termijn herkennen. je kunt vervangingen of alternatieve voedingsmiddelen bedenken op basis van berekeningen en kan na het analyseren van het huidige voedingspatroon op een verantwoorde manier een klein advies uitbrengen aan diverse groepen

  • Diëtistisch consult

    In deze module leer je hoe diëtistisch onderzoek moet worden uitgevoerd en krijg je inzicht in verschillende methodes om de voedingsanamnese af te nemen en uit te voeren. Je leert deze gegevens interpreteren, kent de toepassing in een specifieke cliëntsituatie en zet dit om in een (basis)voedingsadvies.

  • Integrale beroepsopdracht jaar 1

    In het eerste jaar van je studie Voeding & Diëtetiek heb je een basis gelegd van kennis en vaardigheden. je hebt dit gedaan door verschillende modules te volgen die over een specifiek onderdeel gaan. Maar uiteindelijk zal je als diëtist je kennis en vaardigheden tegelijkertijd, dus geïntegreerd, gaan toepassen. In de integrale beroepsopdracht ga je de tot nu toe opgedane kennis en vaardigheden combineren.

     

    Je richt je in deze opdracht op de doelgroep ouderen. Dit is een doelgroep die momenteel volop in de belangstelling staat. Niet alleen vanwege de vergrijzing, maar ook omdat er steeds meer inzicht is in het belang van kwalitatief goede voeding in deze levensfase.

     

    In de opdracht ga je het voedingspatroon van een aantal ouderen in kaart brengen en analyseren. je vergelijkt dit met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en stelt adviezen op waarbij je rekening houdt met de anatomische, fysiologische en metabole veranderingen die in deze levensfase plaatsvinden en wat de relatie is tussen deze veranderingen en de voedingsbehoefte

  • Professionaliseringsopdracht jaar 1

    Gedurende het eerste jaar van je studie heb je een basis gelegd voor het werken als professional in de Voeding & Diëtetiek. In verschillende modules heb je bijvoorbeeld aandacht besteed aan communiceren en specifieke diëtistische vaardigheden. Om goed als professional te kunnen functioneren en cliënten te kunnen begeleiden, is het belangrijk om vanuit hun perspectief te kijken. En om je goed in te leven in hun situatie. In deze professionaliseringsopdracht staat deze invalshoek centraal. De opdracht bestaat uit drie onderdelen.

    In deel 1 ga je zelf een week lang een natriumbeperkt dieet volgen. Voordat je hiermee start, hou je gedurende 2 verschillende dagen (bv een doordeweekse dag en een weekenddag) je voeding bij in een hiervoor geschikte app of online tool. Daarna start je natriumbeperkte week. je ontwikkelt van tevoren een format waarin je je ervaringen per dag kunt bijhouden. De ervaringen betreffen fysieke ervaringen (denk bv aan fitheid, smaakgevoel), praktische (denk bv aan boodschappen doen, bereidingen) en sociaal-emotionele ervaringen (denk bv aan lastige sociale situaties, missen van favoriete producten). Daarnaast registreer je ook je voedingsinname in de gekozen app/online tool. Na afloop van de week maak je een voedingskundige vergelijking van je voeding vóór en tijdens de dieetweek. Samen met je ervaringsdagboek is dit de basis voor een concreet lijstje van minimaal 5 en maximaal 10 aandachtspunten & tips dat je kunt gebruiken bij de begeleiding van cliënten die (veelal voor de rest van hun leven) een natriumbeperkt dieet moeten volgen.

  • Fase 2
  • Psychologie en voeding

    De module Psychologie en voeding geeft kennis en inzicht in hoe menselijk gedrag tot stand komt en veranderd kan worden. Dit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken. Binnen de psychologie zijn er veel deelgebieden. In deze module komen aan bod: de biologische basis van gedrag, leren en geheugen, ontwikkelings- en levenslooppsychologie, sociale psychologie, persoonlijkheid, voedingskeuzes en eetstoornissen. De belangrijkste begrippen, visies en modellen van deze deelgebieden worden in de bijbehorende literatuur vooral uitgelegd vanuit de algemene psychologie. In de opdrachten, oefeningen en bijeenkomsten wordt de lesstof vervolgens toegepast op voedingsgerelateerd gedrag. Inzicht in de psychologische mechanismen achter menselijk gedrag kan helpen om gemaakte voedingskeuzes te begrijpen en om cliënten te helpen deze keuzes te veranderen. 

  • Voorlichting en preventie
  • Pathologie en diëtetiek

    In de module Pathologie en Diëtetiek ga je aan de slag met het opstellen van dieetadviezen. Je maakt de vertaalslag van de pathologie en biochemische en antropometrische parameters naar de benodigde dieetadviezen. Het vaststellen van een diëtistische diagnose omvat veel meer dan het noteren van de reden van doorverwijzing. Je dient rekening te houden met de sociale achtergrond, de leefomstandigheden en de leefgewoonten. Voor het stellen van een diëtistische diagnose is kennis nodig van anatomie en fysiologie om de pathologie goed te begrijpen. Daarmee kan de diëtist aan de patiënt verduidelijken waarom bepaalde aanpassingen in de voeding noodzakelijk zijn. Bij het geven van het dieetadvies is het ook belangrijk om  om zoveel mogelijk aan de Richtlijnen Goede Voeding te voldoen. In de situaties waarin dat niet mogelijk is moet je goed kunnen onderbouwen waarom er afgeweken wordt van de richtlijnen Goede Voeding en hoe een zo optimaal mogelijke samenstelling van de voeding kan worden nagestreefd. Verder verdiep je je in het aanbod van dieetproducten en de wijze waarop deze kunnen worden toegepast binnen de verschillende diëten. Daarnaast hou je rekening met mogelijke interacties tussen medicijnen en voeding en hoe deze kunnen worden voorkomen en/of verzacht.   

  • E-health, diversiteit en ethiek
  • Coaching en gedragsbeïnvloeding
  • Diëtistische diagnose en behandeling
  • Integrale beroepsopdracht jaar 2
  • Professionaliseringsopdracht jaar 2
  • Fase 3
  • Productontwikkeling binnen de voeding en diëtetiek
  • Microbiologie
  • Receptenleer en sensoriek
  • Voeding voor specifieke doelgroepen
  • Adviesvaardigheden
  • Evidencebased practice
  • Integrale beroepsopdracht jaar 3
  • Professionaliseringsopdracht jaar 3

    Deze professionaliseringsopdracht bestaat uit een mondeling assessment en een bijbehorende opdracht. In het mondelinge assessment ga je aan de slag met praktijksituaties van fictieve patiënten om deze te analyseren en een plan van aanpak te ontwikkelen en dit in te zetten voor de patiënt, met gebruikmaking van de juiste gespreks- en motivatietechnieken.

  • Fase 4
  • Training Plan van aanpak Deel I
  • Training Plan van aanpak Deel II
  • Stage
  • Afstuderen

Inclusief vakliteratuur

De benodigde (deels Engelstalige) vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.

Inclusief praktijkdagen

Bij deze opleiding horen 17 praktijkbijeenkomsten onder leiding van een ervaren docent. Tijdens de bijeenkomsten krijg je extra uitleg en oefen je je vaardigheden. Bovendien zijn deze dagen een mooie gelegenheid om je medestudenten te ontmoeten, te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Stage en werkplek

In het derde jaar van je opleiding ga je stage lopen. In totaal ben je 840 uur met je stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je mag fulltime of parttime stage lopen, als je de 700 uur maar maakt.

Wanneer je als diëtist wilt werken, moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je stage moet paramedisch zijn, dus bij een diëtiste en onder toezicht van een diëtiste.
  • Tijdens de stage werk je mee in de praktijk en behandel je daadwerkelijk cliënten.
  • Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig.

Stageplaats
Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past. Dit wordt beoordeeld door docenten van LOI Hogeschool.

Bekijk de modules van de opleiding

  • Module EC's
  • Fase 1
  • HBO Startmodule

    In deze korte startmodule maak je kennis met studeren bij LOI en bereidt hij of zij zich voor op een goede studiestart. De module richt zich op zelfinzicht: je reflecteert op zijn motivatie, leerstijl en studieaanpak.

  • Voeding, voorlichting en gedrag

    In deze module leer je basiskennis omtrent gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Van zorgprofessionals wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan preventie: snel en actief ingrijpen bij de eerste signalen van ongezond gedrag of bij voortekenen van een aandoening. Om een goede gezondheid te bereiken en behouden is vaak gedragsverandering nodig. Daarbij leer je meer over voorlichtingsplannen en programma’s op bevolkingsniveau. Meerdere preventie-activiteiten worden uitgebreid behandeld. Aan de hand van casuïstiek leer je wat het belang is van epidemiologisch onderzoek voor het bepalen van algemene leefstijladviezen en hoe de vertaalslag wordt gemaakt van onderzoeksbevindingen naar effectieve preventieve interventies. Daarbij gaat het om bewustwording van (probleem)gedrag als oorzaak van ziekte en draagvlak te creëren voor preventieve interventies met als doel gedragsverandering.

  • Voedingsleer

    In deze module leer je welke voedingsmiddelen belangrijke bronnen zijn van de verschillende voedingsstoffen. Je leert hoe het lichaam deze voedingsstoffen uit de voeding haalt. Bij het bestuderen van de spijsvertering leer je welke fysiologische, biologische en (bio-) chemische processen in het maag-darmkanaal ervoor zorgen dat voedingsmiddelen worden afgebroken tot voedingsstoffen die op hun beurt weer omgezet worden in zulke kleine eenheden (moleculen) dat ze in het lichaam kunnen worden opgenomen en verder verwerkt in de stofwisseling (metabolisme).

  • Anatomie en fysiologie voor de diëtist

    De anatomie houdt zich bezig met het bestuderen van de bouw van het menselijk lichaam. Onder fysiologie verstaan we de wetenschap van de verrichtingen van het menselijk lichaam en de functies van de verschillende onderdelen. In deze module komen de verschillende onderdelen van fysiologie en anatomie aan de orde. Van circulatie tot zenuwstelsel, van zintuigen tot voortplanting.

    Deze module zal je inzicht verschaffen in zowel de werking van de individuele systemen zoals het cardiovasculaire systeem, endocrien systeem en spijsverteringsstelsel als in de interactie tussen de verschillende systemen. je gaat gedurende deze module zowel kennis nemen van de basisstructuren en processen van het menselijk lichaam en inzicht krijgen in het functioneren van het lichaam in zijn geheel. Tevens wordt op basis van anatomische kennis en fysiologische processen de link gelegd naar welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type II, hypertensie en hypercholesterolemie. Daarnaast zal dieper ingegaan worden op de aspecten die leiden tot honger en verzadiging en de samenwerking tussen de verschillende orgaansystemen. De theoretische kennis wordt direct naar de praktijk vertaald.

    De diëtist zal gedurende zijn of haar werkzaamheden als behandelaar worden geconfronteerd met vragen over het effect van voeding op het menselijk lichaam. Om de werking van voeding op het lichaam te kunnen begrijpen en te kunnen uitleggen aan derden is het van belang een gedegen kennis te hebben van hoe het menselijk lichaam is opgebouwd en welke systemen een rol spelen bij het verwerken van voeding en het omzetten van voeding in energie.

  • Inleiding EBP en e-health

    De diëtist kan in verschillende beroepsvelden werkzaam zijn. Je vormt zich hier in deze module een beeld van. In elk werkveld zal de diëtist evidence based te werk moeten gaan en zich verdiepen in (wetenschappelijke) onderzoeken. Ook zal de diëtist in de verschillende werkvelden te maken krijgen met eHealth toepassingen.

    Een van de belangrijkste basisvaardigheden binnen de diëtetiek is het evidence based handelen. Je zal in deze module vaardigheden leren om op een effectieve manier betrouwbare informatie uit de literatuur te kunnen selecteren om deze uiteindelijk om te zetten in informatie die bruikbaar is voor de cliënt of voor de opdrachtgever. Een diëtist moet ook in staat zijn om zelf onderzoek uit te voeren. Daarom wordt in deze module ook een eerste aanzet gemaakt tot het opzetten en uitvoeren van eigen onderzoek. Denk daarbij aan kwalitatief of kwantitatief onderzoek. In de beroepspraktijk zal de diëtist van de toekomst in toenemende mate te maken krijgen met eHealth. E-health is het gebruik van nieuwe informatie – en communicatietechnologieën, en met name internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. E-health kan een bijdrage leveren aan kwalitatief goede en doelmatige zorg en is een innovatie in de zorgverlening. 

    Deze module heeft een drieledig doel: je basisvaardigheden leren met betrekking tot evidence based handelen, je de beginselen van het uitvoeren van onderzoek leren en je kennis laten maken met de mogelijkheden van e-health in de diëtistische praktijk. Implementatie van e-health brengt een veranderende rol van de hulverlener met zich mee en stelt eisen aan bijvoorbeeld veiligheid. De kaders van e-health worden verduidelijkt, hierdoor krijg je inzicht in de mogelijkheden, voor- en nadelen van e-health binnen de beroepspraktijk van de diëtist zonder het evidence based handelen uit het oog te verliezen. Ook voor eHealth toepassingen geldt het belang van het hanteren van evidence based methoden

  • Toegepaste levensmiddelenleer

    In deze module leer je meer over levensmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Alle gangbare dierlijke en plantaardige producten komen hierbij aan bod. je bekijkt herkomst, productie, eventuele schadelijkheid, soorten en afgeleide producten. Ook de voedingskundige samenstelling en daarvan af te leiden voedingswaarde wordt besproken. De methodes van conserveren, achteruitgang van kwaliteit, mogelijk bederf, ideale bewaarmogelijkheden en -technieken worden in kaart gebracht. Ook wet- en regelgeving voor verschillende levensmiddelen wordt behandeld.

     

    je doet kennis op en krijgt inzicht in de hoeveelheden en energiewaarde van verschillende voedingsmiddelen en er wordt ingegaan op het effect van toevoegen of vervangen van ingrediënten op de voedingswaarde van een product. De voedingswaarde van voedingsmiddelen, maaltijden en dagmenu’s wordt berekend en je kunt tekorten op korte en langere termijn herkennen. je kunt vervangingen of alternatieve voedingsmiddelen bedenken op basis van berekeningen en kan na het analyseren van het huidige voedingspatroon op een verantwoorde manier een klein advies uitbrengen aan diverse groepen

  • Diëtistisch consult

    In deze module leer je hoe diëtistisch onderzoek moet worden uitgevoerd en krijg je inzicht in verschillende methodes om de voedingsanamnese af te nemen en uit te voeren. Je leert deze gegevens interpreteren, kent de toepassing in een specifieke cliëntsituatie en zet dit om in een (basis)voedingsadvies.

  • Integrale beroepsopdracht jaar 1

    In het eerste jaar van je studie Voeding & Diëtetiek heb je een basis gelegd van kennis en vaardigheden. je hebt dit gedaan door verschillende modules te volgen die over een specifiek onderdeel gaan. Maar uiteindelijk zal je als diëtist je kennis en vaardigheden tegelijkertijd, dus geïntegreerd, gaan toepassen. In de integrale beroepsopdracht ga je de tot nu toe opgedane kennis en vaardigheden combineren.

     

    Je richt je in deze opdracht op de doelgroep ouderen. Dit is een doelgroep die momenteel volop in de belangstelling staat. Niet alleen vanwege de vergrijzing, maar ook omdat er steeds meer inzicht is in het belang van kwalitatief goede voeding in deze levensfase.

     

    In de opdracht ga je het voedingspatroon van een aantal ouderen in kaart brengen en analyseren. je vergelijkt dit met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en stelt adviezen op waarbij je rekening houdt met de anatomische, fysiologische en metabole veranderingen die in deze levensfase plaatsvinden en wat de relatie is tussen deze veranderingen en de voedingsbehoefte

  • Professionaliseringsopdracht jaar 1

    Gedurende het eerste jaar van je studie heb je een basis gelegd voor het werken als professional in de Voeding & Diëtetiek. In verschillende modules heb je bijvoorbeeld aandacht besteed aan communiceren en specifieke diëtistische vaardigheden. Om goed als professional te kunnen functioneren en cliënten te kunnen begeleiden, is het belangrijk om vanuit hun perspectief te kijken. En om je goed in te leven in hun situatie. In deze professionaliseringsopdracht staat deze invalshoek centraal. De opdracht bestaat uit drie onderdelen.

    In deel 1 ga je zelf een week lang een natriumbeperkt dieet volgen. Voordat je hiermee start, hou je gedurende 2 verschillende dagen (bv een doordeweekse dag en een weekenddag) je voeding bij in een hiervoor geschikte app of online tool. Daarna start je natriumbeperkte week. je ontwikkelt van tevoren een format waarin je je ervaringen per dag kunt bijhouden. De ervaringen betreffen fysieke ervaringen (denk bv aan fitheid, smaakgevoel), praktische (denk bv aan boodschappen doen, bereidingen) en sociaal-emotionele ervaringen (denk bv aan lastige sociale situaties, missen van favoriete producten). Daarnaast registreer je ook je voedingsinname in de gekozen app/online tool. Na afloop van de week maak je een voedingskundige vergelijking van je voeding vóór en tijdens de dieetweek. Samen met je ervaringsdagboek is dit de basis voor een concreet lijstje van minimaal 5 en maximaal 10 aandachtspunten & tips dat je kunt gebruiken bij de begeleiding van cliënten die (veelal voor de rest van hun leven) een natriumbeperkt dieet moeten volgen.

  • Fase 2
  • Psychologie en voeding

    De module Psychologie en voeding geeft kennis en inzicht in hoe menselijk gedrag tot stand komt en veranderd kan worden. Dit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken. Binnen de psychologie zijn er veel deelgebieden. In deze module komen aan bod: de biologische basis van gedrag, leren en geheugen, ontwikkelings- en levenslooppsychologie, sociale psychologie, persoonlijkheid, voedingskeuzes en eetstoornissen. De belangrijkste begrippen, visies en modellen van deze deelgebieden worden in de bijbehorende literatuur vooral uitgelegd vanuit de algemene psychologie. In de opdrachten, oefeningen en bijeenkomsten wordt de lesstof vervolgens toegepast op voedingsgerelateerd gedrag. Inzicht in de psychologische mechanismen achter menselijk gedrag kan helpen om gemaakte voedingskeuzes te begrijpen en om cliënten te helpen deze keuzes te veranderen. 

  • Voorlichting en preventie
  • Pathologie en diëtetiek

    In de module Pathologie en Diëtetiek ga je aan de slag met het opstellen van dieetadviezen. Je maakt de vertaalslag van de pathologie en biochemische en antropometrische parameters naar de benodigde dieetadviezen. Het vaststellen van een diëtistische diagnose omvat veel meer dan het noteren van de reden van doorverwijzing. Je dient rekening te houden met de sociale achtergrond, de leefomstandigheden en de leefgewoonten. Voor het stellen van een diëtistische diagnose is kennis nodig van anatomie en fysiologie om de pathologie goed te begrijpen. Daarmee kan de diëtist aan de patiënt verduidelijken waarom bepaalde aanpassingen in de voeding noodzakelijk zijn. Bij het geven van het dieetadvies is het ook belangrijk om  om zoveel mogelijk aan de Richtlijnen Goede Voeding te voldoen. In de situaties waarin dat niet mogelijk is moet je goed kunnen onderbouwen waarom er afgeweken wordt van de richtlijnen Goede Voeding en hoe een zo optimaal mogelijke samenstelling van de voeding kan worden nagestreefd. Verder verdiep je je in het aanbod van dieetproducten en de wijze waarop deze kunnen worden toegepast binnen de verschillende diëten. Daarnaast hou je rekening met mogelijke interacties tussen medicijnen en voeding en hoe deze kunnen worden voorkomen en/of verzacht.   

  • E-health, diversiteit en ethiek
  • Coaching en gedragsbeïnvloeding
  • Diëtistische diagnose en behandeling
  • Integrale beroepsopdracht jaar 2
  • Professionaliseringsopdracht jaar 2
  • Fase 3
  • Productontwikkeling binnen de voeding en diëtetiek
  • Microbiologie
  • Receptenleer en sensoriek
  • Voeding voor specifieke doelgroepen
  • Adviesvaardigheden
  • Evidencebased practice
  • Integrale beroepsopdracht jaar 3
  • Professionaliseringsopdracht jaar 3

    Deze professionaliseringsopdracht bestaat uit een mondeling assessment en een bijbehorende opdracht. In het mondelinge assessment ga je aan de slag met praktijksituaties van fictieve patiënten om deze te analyseren en een plan van aanpak te ontwikkelen en dit in te zetten voor de patiënt, met gebruikmaking van de juiste gespreks- en motivatietechnieken.

  • Fase 4
  • Training Plan van aanpak Deel I
  • Training Plan van aanpak Deel II
  • Stage
  • Afstuderen

Examens en diploma

Examens

Elke module wordt afgerond en getoetst, bijvoorbeeld met een (flexibel) examen of een praktijkopdracht. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeerfase.

Flexibele examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Afstuderen

Aan het eind van deze HBO-bacheloropleiding voer je een afstudeeropdracht uit. De finale van je studie! Het spreekt dan ook voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docenten.

De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en praktijkonderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Vaak kan dit je eigen werkplek zijn, of een andere afdeling binnen de organisatie waar je werkt.

Diploma en vervolgopleiding

Je behaalt met deze opleiding een officieel en internationaal erkend HBO-bachelorgetuigschrift. Op grond daarvan mag je de graad Bachelor of Science (BSc) voeren.

De bacheloropleiding HBO Voeding en diëtetiek van LOI Hogeschool heeft het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. De NVAO voert in opdracht van het ministerie van OCW de kwaliteitscontrole in het hoger onderwijs uit. Accreditatie van een opleiding betekent dat de kwaliteit van een opleiding positief is beoordeeld.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding opgenomen in RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen, voorheen CROHO) onder nummer 34579.

Alle voordelen in 90 sec.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij ons voorop. Al onze HBO-bacheloropleidingen, HBO-masteropleidingen en Associate degrees zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Hét bewijs dat zij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Na afloop van de opleiding heb je dan ook een diploma op zak waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO geaccrediteerde opleiding DUO logo

Onze lectoren

Aan LOI Hogeschool zijn, naast alle onderwijsprofessionals, verschillende lectoren verbonden. Gepromoveerde academici met uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven en in het doen van onderzoek. Ook beschikken zij over een groot relevant netwerk in de onderzoekswereld en de beroepspraktijk.

De lectoren leggen de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en arbeidsmarkt. Ook verrichten zij (praktijkgericht) onderzoek t.b.v. de opleidingen van LOI Hogeschool. Daarbij ligt de focus op kennisvermeerdering en innovatie.

 

Daarom kies je voor LOI Hogeschool

  • Maximale flexibiliteit, jij als student staat centraal.
  • Voorkennis of ervaring? De opleiding past zich aan jóú aan.
  • Begeleiding van start tot diploma, docenten uit het werkveld.
  • Op alle fronten erkend, behaal een waardevol diploma.
  • Breed aanbod, altijd de juiste opleiding voor jouw ambitie.

Lees meer

Studiemethode en begeleiding

Online

Bij LOI studeer je volledig op jouw manier: waar, wanneer en hoe snel je wilt. Door flexibel online studeren kun je je opleiding gemakkelijk combineren met werk en privé. Je krijgt begeleiding van ervaren docenten die altijd voor je klaar staan.

In de persoonlijke online leeromgeving, LOI Campus, volg je gemakkelijk je voortgang. Je hebt direct contact met docenten en medestudenten en je vindt er handige online tools die je helpen om slim en doelgericht te studeren.

  • Starten kan iedere dag.
  • Studeer waar, wanneer en hoe snel je wilt.
  • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
  • Overzicht en houvast met LOI Campus.
  • Optimaal te combineren met werk en privé. 

Studeren vanuit het buitenland

Ook vanuit het buitenland kun je zonder problemen aan de slag. Contact met docenten en medestudenten loopt gewoon via internet. Houd er wel rekening mee dat de meeste examens alleen in Nederland plaatsvinden (flexibele examens deels ook in Paramaribo en Willemstad).

Ook eventuele fysieke contact- of praktijkdagen worden uitsluitend in Nederland georganiseerd. Deze zijn soms verplicht, maar de data worden altijd ruim op tijd bekendgemaakt, zodat je je reis goed kunt plannen.

Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen.

Leren van professionals met veel ervaring

Je krijgt altijd online begeleiding. Onze docenten hebben ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Zij weten precies wat er in de praktijk belangrijk is en gebruiken die kennis om jou te begeleiden..

Studieduur en kosten

Studieduur

  • Wettelijke studieduur: 4 jaar (ook sneller af te ronden).
  • Kosteloos te verlengen tot 6 jaar.
  • Sneller afronden mogelijk met een hoger studietempo of door vrijstellingen.

Kostenoverzicht ontvangen?

  • Ideaal bij het gesprek met je werkgever.
  • Alle kosten overzichtelijk bij elkaar.
  • Handig bij je studiekeuze.
Nu aanvragen

Kosten

Omschrijving Bedrag
Collegegeld Online 36 x € 259,00
Examengeld LOI 36 x € 99,00
Inschrijfkosten en dossiervorming € 75,00 (éénmalig)

Vrijstellingen nog niet mogelijk

Let op: het aanvragen van vrijstellingen is op dit moment nog niet mogelijk. Verwacht je in aanmerking te komen voor vrijstellingen en wil je weten wat in jouw situatie handig is? Of wil je jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden bespreken? Neem dan even contact op met onze studieadviseurs via 071-545 1234.

Betaalopties LOI

  • Betaling per maand
  • Betaling in één keer of per jaar (met 3% korting)

Goed om te weten

  • Langer studeren zonder extra kosten.
  • Alle lesmaterialen inbegrepen.
  • Binnen 14 dagen kosteloos te annuleren.
  • Geen tussentijdse prijswijzigingen.
  • Eventuele herexamens worden apart in rekening gebracht.

Betaalt je werkgever?

  • Veel werkgevers betalen (een deel van) de opleidingskosten.
  • Check of je een opleidingsbudget hebt (meestal € 750,- tot € 1200,-).
  • Is de opleiding wettelijk verplicht? Dan moet je werkgever betalen.
  • Geef op het inschrijfformulier aan of je werkgever de opleiding betaalt.

Informatie voor werkgevers

Levenlanglerenkrediet: voordelig lenen voor je studie

Iedereen tot 57 jaar kan tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor de financiering van een studie. Deze studiefinanciering voor volwassenen kan o.a. gebruikt worden voor alle HBO-bacheloropleidingen en Associate degrees van LOI Hogeschool. Je kunt een bedrag lenen tot maximaal de hoogte van het te betalen collegegeld, met een maximum van € 13.005,- (studiejaar 2025-2026). Als er literatuur is inbegrepen, wordt dit afgetrokken van het te lenen bedrag. Meer informatie en de voorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

Wat kun je met voeding en diëtetiek worden?

Na de erkende HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek bij LOI ben je breed opgeleid en kun je verschillende richtingen op. Je kunt aan de slag in de gezondheidszorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Bovendien wordt e-health steeds belangrijker, waardoor je zowel face-to-face als op afstand cliënten kunt begeleiden.

Wat doet een diëtist?

Als diëtist help je mensen hun voedings- en leefstijl te verbeteren. Je adviseert en coacht cliënten om hun gezondheid te bevorderen en begeleidt mensen met overgewicht, ondergewicht of een medische aandoening die aanpassingen in hun eetpatroon vereisen. Ook geef je voedingsadvies aan chronisch zieken en ondersteun je hen bij het ontwikkelen van een gezond en haalbaar voedingsplan. Past dit bij jou? 👉 Doe een gratis proefles.

Welke opleiding heb je nodig voor diëtiste?

Wil jij werken als diëtist? Dan heb je een erkend hbo-getuigschrift nodig. Hiervoor volg je de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek. Bij de LOI kun je deze opleiding al in 3 jaar afronden, of er juist langer over doen als dat beter bij jouw situatie past. Je studeert waar en wanneer jij wilt. Zo behaal jij je erkende diploma en draag je bij aan een gezondere maatschappij.

Hoe lang duurt de opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek?

De opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek heeft een wettelijke studieduur van 4 jaar. Bij LOI kun je er echter korter of langer over doen, zonder extra kosten. Dankzij het all-in-concept betaal je alleen gedurende de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten. Daarna krijg je nog eens 3 jaar de tijd om de opleiding af te ronden, zonder extra kosten.

Kan ik de opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek in deeltijd volgen?

Je kunt de opleiding HBO-bachelor Voeding en diëtetiek in deeltijd volgen bij LOI. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Met flexibele studie volg je een erkende opleiding op jouw manier. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Tijdens de deeltijdopleiding leer je hetzelfde als tijdens een voltijdopleiding, maar dan bepaal je zelf het studietempo en hoef je niet verplicht in de schoolbanken te zitten. Ontdek nog meer voordelen van flexibel studeren.

Kan ik deze opleiding sneller doorlopen?

Heb je al diploma’s of certificaten of relevante werkervaring in dit vakgebied? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding sneller afronden. Lees meer over vrijstellingen.

Kostenoverzicht

De getoonde kosten zijn inclusief:

  • Collegegeld en lesmateriaal
  • LOI-examenkosten
  • Eénmalig inschrijfgeld

Kostenberekening per

Collegegeld Online 36 x € 259,00

Examengeld LOI 36 x € 3.564,00

Inschrijfgeld* € 75,00

Kostenoverzicht ontvangen

* Te voldoen in de eerste termijn